IDE3 IT
Phone icon 01 7787 333

NOVOSTI - BLOG

Čišćenje virusa sa računala - najbolja praksa

Danas postoje različiti oblici malicioznih programa koji svakodnevno “kruže” internetom i predstavljaju konstantnu prijetnju svakom računalu koje je povezano na internet.

Za uklanjanje različitih vrsta malicioznih programa potrebno je imati  različite vrste “antivirusnih alata” te ih na pravilan način iskoristiti kako bi se uklonili svi neželjeni zlonamjerni programi koji dodatno usporavaju rad i dovode u pitanje sigurnost korisničkih podataka.

Kao što je već spomenuto, čišćenje od zlonamjernih programa se odvija određenim redosljedom, iz razloga što je to najsigurniji i najbrži način skeniranja.

U prvom postupku se uklanjaju privremene datoteke (??), povijest, cookies i preuzete datoteke iz web preglednika koji se koriste za surfanje internetom. Osim navedenih, uklanja se sadržaj iz smeća, privremene datoteke i log datoteke iz windows-a. Dosta često se problemi rješavaju uklanjanjem starih ili nekorištenih unosa iz registra iako pritom treba biti jako oprezan jer uklanjanje unosa iz registra bitnog za rad sustava može usporiti rad i onemogućiti neke funkcionalnosti.

 


Prilikom uklanjanja određenih datoteka potreban je veliki oprez jer se mogu izbrisati neke datoteke koje ubrzavaju cjelokupni rad instaliranog sustava, a to svakako ne želimo. Osim brisanja datoteka i unosa iz registra, postupak početnog “dizanja” windowsa može se ubrzati deaktivacijom startup programa koji se ne koriste kako nebi nepotrebno zauzimali resurse.

U drugom koraku se detaljno skeniraju (deep scan) i uklanjaju maliciozni programi poput virus droppersa, crva, trojanaca, rootkita, spywera i ostalih aplikacija koje je nemoguće detektirati i u potpunosti otkloniti s većinom antivirusnih programa. U ovom koraku se ne detektiraju niti uklanjaju mnogi maliciozni programi koji će se ukloniti u sljedećem koraku koristeći najbolji antivirusni alat na tržištu.

Svi maliciozni programi koji su “preživjeli” u prethodna dva koraka detektiraju se  i uklanjaju koristeći ESET NOD32 antivirusni program, s čijim je proizvođačem naša tvrtka sklopila partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo. Nakon detaljnog skeniranja i uklanjanja svih vrsta virusa, ESET NOD32 se konfigurira kako bi pružio najbolju svakodnevnu zaštitu (real time protection) uz automatsko izvršavanje update-a.

Nakon završetka svih radnji skeniranja i uklanjanja pronađenih prijetnji detaljno se pregledavaju i testiraju sve funkcionalnosti (programi, servisi) računala kako bi se uvjerili da je sve savršeno ispravno.