IDE3 IT
Phone icon 01 7787 333

NOVOSTI - BLOG

POKEMON GO ili ipak NO GO?

Priznajemo, iako aplikacija još ni nije službeno u Hrvatskoj, nismo ni mi ostali potpuno imuni na “Pokemon GO” maniju. Htjeli mi to ili ne, današnji pokemoni su posvuda. VR, geopodaci, izvlačenje klinaca i gamera iz udobnosti vlastitog doma… Pa ljudi, moj AVATAR hoda Savskom!

Zahvaljujući tom novom trendu i pomami diljem svijeta, teško se maknuti od procesa:
hoću ovaj app -> nađem na playstore-u (ili i-varijanti istog) -> instaliraj -> poruka „daješ li pristanak na …svečano-obećajem-drugi-put-čitam-ovaj-popis“ -> da, pristajem, samo instaliraj -> i GAME ON!
 
Ali…Znate li da igra ima i tamnu stranu?
 
Pokemon GO

Prijavom sa svog Google računa dali ste kreatoru igrice, tvrtki Niantic, puni pristup Vašem računu. A to znači upravo ono što mislite da jest - puni pristup svemu i mijenjanje podataka na vašem Google računu (osim mijenjanja lozinke i mogućnosti plaćanja).

Znači, instaliranjem aplikacije dajete dopuštenje Pokemon GO i tvrtki Niantic da:
·         Čitaju vaše mailove
·         Šalju mailove u vaše ime s vaše email adrese
·         Imaju pristup svim vašim Google dokumentima
(uključujući i IZBRISANE dokumente)
·         Imaju pristup svim vašim pretraživanjima i navigacijama, uploadanim slikama i sl…
 
Ne, ne, jednostavnom deinstalacijom aplikacije Niantec će i dalje imati sva prava nad vašim računom.

Jedna mala sugestija kako zaštititi dijeljenje svojih osobnih podataka ukoliko već imate instaliranu aplikaciju:

Preuzimanjem jučerašnjeg update-a aplikacije (neće biti ponuđen ukoliko ste instalirali aplikaciju “zaobilaznim putem”)
 
1.   Korak: na isti način na koji ste skinuli inicijalnu aplikaciju, skinite sljedeću inačicu 1.0.1. Riječ je o inačici koju je Niantec jučer objavio, a koja rješava ovaj ozbiljni problem sigurnosti i tajnosti vaših podataka.

2.   Korak: nakon instalacije, u listi aplikacija povezanih s vašim Google računom, pronađite Pokemon GO aplikaciju

3.   Korak: Ukinite potpuni pristup vašem Google računu klikom na „Remove“

     
Očekivani rezultat je da nećete moći ući u igricu.
 
Ako ipak, budete mogli pristupiti aplikaciji, odlogirajte se i ponovno ulogirajte. Aplikacija će vam dozvoliti da date pristup svom Google računu (u normalnim gabaritima, ne da im opet date čitavi život na dlanu) kako je prikazano na slici ispod:

 

Za one koji tek namjeravaju instalirati ovu zaraznu aplikaciju IDE3-ovci savjetuju da to učinite pomoću novog Gmail računa, npr. morasskupitsve@gmail.com koji ćete koristiti samo za potrebe ove aplikacije.
Na taj način možete mirno početi graditi ergelu svojih pokemona ali s računom koji iza sebe nema vaše osobne podatke, nema povijesti, samo vi, vaši pokemoni i potraga.
 
 
Kako stvari ne bi bile ovako „jednostavne“, hrvatski korisnici koji su bezuspješno pokušali regularnim putem skinuti aplikaciju, na playstore-u našli su 1000 različitih Pokemon GO tutoriala, cheetsa, appa, beta i sličnih varijanti, a kod Googlanja postoji još toliko linkova. Svi vi koji ste pokušali bez customiziranja skinuti aplikaciju za koje ste mislili da bi mogla biti originalna - osnovno pravilo za instaliranje je - izbjegavajte stranice koje nisu službene!

S obzirom se ova aplikacija pušta postepeno te nije bila dostupna kod nas (što još uvijek službenim kanalima nije), mnogi su posegnuli za aplikacijama sa stranica za koje ne znaju koliko su sigurne i na taj način instalirali maliciozni softver. Virus koji se skriva u aplikaciji može uzrokovati probleme jer omogućava hakerima pristup i korištenje svih podataka s vašeg uređaja.
 
Ako vidite da aplikacija traži ovlasti kao što su čitanje SMS poruka, snimanje zvuka, mijenjanje postavki mreže, čitanje povijesti internet preglednika, nemojte je instalirati.


Pokemon GO

Pokemon GO  
 
Na što uopće pristajete kad dajete ovlasti aplikacijama da imaju uvid u vaše podatke kao što su lokacija, imenik, kamera i ostalo?

Prije svega, treba naglasiti kako se informacije o razlogu i načinu na koji se vaše privatne informacije upotrebljavaju često izostavljaju. Prema istraživanju Global Privacy Enforcement Network čak 85% aplikacija vama kao korisnicima ne objašnjava kako prikuplja vaše osobne podatke, niti za što se oni koriste.
Naravno, postoje aplikacije koje imaju jasno priloženo objašnjenje o razlozima korištenja podataka kako bi korisnik bio detaljno upućen, ali, zapravo mali dio korisnika detaljno čita na što pristaje.
 
Cilj prikupljanja informacija kroz dopuštenja dana nekoj aplikaciji trebala bi biti u ulozi usavršavanja proizvoda po vašoj mjeri ili boljeg rada same aplikacije (lokacija u slučaju Pokemon GO je potrebna zbog mogućnosti igre u virtualnom svijetu).

Stoga vam savjetujemo da uvijek provjerite samu aplikaciju, a tek onda uživate! U ovom slučaju naganjajući Pokemone.