Naše priče

Što su DevOps usluge?

DevOps usluge (engl. DevOps services) predstavljaju pružanje usluga i podrške za implementaciju, automatizaciju, testiranje i upravljanje softverskim proizvodima i infrastrukturom.

DevOps (skraćenica od "Development" i "Operations") je metodologija razvoja softvera koja se fokusira na usklađivanje razvoja i operativnog procesa (ops) kako bi se postigla brža i efikasnija isporuka softvera. DevOps se temelji na suradnji između različitih timova koji su uključeni u razvoj i održavanje softvera, uključujući programere, inženjere za automatizaciju, administratore sustava, QA timove i druge.

DevOps pristup uključuje automatsko testiranje, kontinuiranu isporuku (Continuous Delivery), kontinuiranu integraciju (Continuous Integration) i druge agilne metode rada kako bi se postigao brži ciklus isporuke i poboljšala kvaliteta softvera. DevOps pristup također uključuje primjenu alata poput sustava za upravljanje verzijama koda, alata za automatizaciju infrastrukture, sustava za praćenje i upravljanje greškama i drugih.

DevOps usluge mogu uključivati:

 • Planiranje i implementaciju DevOps procesa u organizaciji
 • Automatizaciju testiranja, izgradnje i isporuke softvera
 • Konfiguriranje alata za upravljanje verzijama koda (npr. Git)
 • Konfiguriranje alata za kontinuiranu integraciju (CI) i kontinuiranu isporuku (CD)
 • Upravljanje infrastrukturom u oblaku (cloud) ili na lokalnim poslužiteljima
 • Upravljanje kontejnerima (npr. Docker) i orkestracijom kontejnera (npr. Kubernetes)
 • Praćenje performansi i dostupnosti sustava
 • Upravljanje sigurnošću i zaštitom od prijetnji

Prednosti DevOpsa:

 1. Brža isporuka softvera: DevOps pristup omogućuje brži ciklus isporuke softvera, što znači da se nove značajke i poboljšanja mogu brže dostaviti korisnicima.
 2. Veća kvaliteta softvera: DevOps pristup uključuje automatsko testiranje, kontinuiranu integraciju i druge metode za poboljšanje kvalitete softvera.
 3. Bolja suradnja između timova: DevOps pristup potiče bolju suradnju između različitih timova koji su uključeni u razvoj i održavanje softvera, što može poboljšati učinkovitost i produktivnost.
 4. Veća pouzdanost i stabilnost sustava: DevOps pristup uključuje automatizaciju procesa, što može smanjiti mogućnost ljudske pogreške i povećati stabilnost sustava.
 5. Brži odgovor na promjene na tržištu: DevOps pristup omogućuje organizacijama brži odgovor na promjene na tržištu, omogućujući im da budu konkurentniji i reagiraju na promjene potražnje korisnika ili trendova u industriji.

DevOps usluge mogu biti prilagođene potrebama svake organizacije i projekta, s ciljem poboljšanja kvalitete softvera, bržeg isporučivanja novih značajki, bolje skalabilnosti i veće efikasnosti u poslovanju. DevOps također pomaže u postizanju veće pouzdanosti i stabilnosti sustava te omogućuje brži odgovor na promjene na tržištu. 

Ako želite znati više ili vam treba dodatna informacija slobodno nam se javite. 

Pogledajte još iz kategorije IT priče

Naša obitelj

Realizirajte svoje ideje

JAVITE NAM SE