Naše priče

Antivirus - zašto je nužan i koji izabrati?

Antivirusni program ili antivirus je računalni program koji se koristi za zaštitu, identifikaciju i uklanjanje računalnih virusa kao i drugih programa koji mogu oštetiti softver računala.

Vrlo često, virusi su povezani s velikim financijskim gubicima, naročito kad je riječ o infekcijama računalnih mreža velikih poduzeća ali i malih privatnih korisnika. Kako se popularno s razlogom kaže da je vrijeme novac, zaista je lako zaključiti zbog čega će veliko poduzeće s tisućama zaraženih računala, koje je potrebno dovesti u normalan rad, izgubiti velike količine profita. Mnogo češće su neizravne štete puno veće od onih izravnih.

Dodatno, izvršavanje virusnog, često nepoznatog koda, na osjetljivim računalnim sustavima (banke, bolnice, znanstveni centri, vojska itd.) dovodi do pitanja ispravnosti rada namjenskih aplikacija i podataka vezanih uz njih, što često vodi do potpunog reinstaliranja platforme i aplikacija na svim računalima takvog jednog sustava te do vraćanja podataka iz nezaraženih backup izvora, ako takvi postoje.

Za razliku od prvobitnih antivirusnih programa koji su bili bazirani isključivo na tretiranju računalnih virusa, moderni antivirusni program se dizajnira tako da sustav štiti od što većeg broja različitih mogućih malicioznih programa. 

Koji antivirusni program odabrati ?

Nakon spoznaje važnosti instalacije antivirusnog programa potrebno je odlučiti kojeg ćemo proizvođača, odnosno antivirusni program odabrati. U ovisnosti o zahtjevima korisnika (kućni korisnik, IT profesionalac, poduzeća do 100,000+ radnih stanica, pametni telefon i tablet ) ovisi i koju ćemo verziju programa odabrati. Danas na tržištu postoje brojni antivirusni programi što dodatno otežava izbor imajući u vidu da je potrebno izabrati najkvalitetniji proizvod za što manju cijenu koji će pružiti optimalnu zaštitu IT infrastrukture. Iz našeg dugogodišnjeg iskustva, ESET antivirusna rješenja ispunjavaju navedene uvjete i zadovoljit će potrebe najzahtjevnijeg korisnika.

ESET NOD32 rješenja za privatne korisnike

NOD32 antivirusni program za privatne korisnike nudi različite pakete proizvoda u ovisnosti o platformi na kojoj će se koristiti: Windows, Mac, Linux ili nekoj mobilnoj platformi.

S iskustvom od preko 20 godina u izradi sigurnosnih programa ESET nudi:

  • Vrhunske performanse-brzo skeniranje i mali utjecaj na rad sustava tako da se ne ugrožava zaštita
  • Proaktivna zaštita-real time zaštita od poznatih prijetnji i proaktivna zaštita od nepoznatih prijetnji koristeći najnaprednije tehnologije
  • Jednostavno korisničko sučelje-prilagodba postavki kako bi se ESET-ova rješenja prilagodila korisniku.


ESET-ova rješenja su prepoznata kao najučinkovitiji antimalware skeneri na tržištu. Nakon što su prvi uveli proaktivnu zaštitu, ESET uspješno kombinira nekoliko metoda detekcije kako bi neutralizirao široki spektar malware-a uključujući i novonastale varijante i oblike.


Uz moćan ESET ThreatSense® alat za skeniranje, koji otkriva i uklanja nove prijetnje prije nego prouzroče štetu na zaraženom računalu, ESET-ova rješenja također nude:

  • Definicije virusa - znatno skraćuje vrijeme skeniranja i pronalaska malware-a
  • Analizu koda- poboljšava proces detekcije analizirajući datoteku i uspoređujući je s uzorkom poznatih malware-a
  • Opće definicije virusa-prepoznavanje širokog spektra malware-a pomoću generičkih definicija
  • Izolacija problema-sumnjivi kod se prati i izolira. Na temelju “ponašanja” koda ThreatSense® utvrđuje da li uzorak predstavlja prijetnju i može li nanijeti štetu sustavu.


ESET NOD32 rješenja za poslovne korisnike

Bilo da već imate osnovanu tvrtku ili to namjeravate tek napraviti, postoje određeni standardi u smislu sigurnosti podataka koje možete očekivati od vašeg antivirusnog programa. ESET Business Solutions je namijenjen za poslovne korisnike bilo koje veličine (mali, srednji,veliki). Korisničko sučelje je jednostavno za korištenje namijenjeno za osobe koji ne moraju nužno biti informatički educirani.
3 dobra razloga za odabir ESET Business Solutions proizvoda:

ESET Business Solutions je rješenje koje se može koristiti na krajnjim terminalnim uređajima ovisno o potrebama, implementirajući ga na različitim platformama (Windows, Mac i Linux) i uređajima: računalima, mobitelima, tabletima i serverima.

Potrebni su minimalni hardverski zahtjevi pa se ESET Business Solutions rješenja mogu koristiti i na starijim računalima, bez dodatnog troška unapređenja hardware-skih komponenti.

Jednostavna implementacija, konfiguracija i upravljanje iz jedne konzole. Nije potrebno zaposliti IT stručnjaka kako bi vodio brigu o sigurnosti IT infrastrukture.

Pogledajte još iz kategorije IT priče

Naša obitelj

Realizirajte svoje ideje

JAVITE NAM SE