Naše priče

Besplatni cloud storage – koje je najbolje mjesto za čuvanje vrijednih podataka?

Cloud - mjesto koje čuva vrijedne podatke, omogućava suradnju na dokumentima s drugim korisnicima, a sve to vam je dostupno u svakom trenutku na bilo kojem mjestu. Koji Cloud je krojen po vašim mjerama

Ako ste se barem jednom našli u situaciji da ste izgubili vama vrijedne podatke – bilo da se radi o slikama, dokumentima ili nečem trećem – znate koliko znači imati „sigurno skladište“ podataka.

Prijenosni diskovi su dobri, ali u slučaju kvara ili loma su beskorisni.


Cloud storage kao mrežni prostor gdje je sve spremljeno na korisničkom računalu, kao i unutar virtualiziranog prostora, je idealan. Možete pristupiti svemu na cloud-u s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme. 

Osim po količini dobivenog prostora, Cloud storage trebate birati i prema:

  • mogućnosti automatske sinkronizacije podataka s različitih uređaja (PC, mobilni uređaji, tableti)
  • mogućnosti jednostavne kolaboracije sa suradnicima
  • dostupnosti na različitim platformama
  • integraciji s različitim aplikacijama

U nastavku vam donosimo 3 velika:

Google Drive

Google Drive vam daje 15 GB besplatnog prostora za internetsku pohranu koji se dijeli s gmail-om te google + accountom. Ako posjedujete gmail imate pristup Google Drive-u.
Osim što nudi najviše besplatnog prostora u svojoj ponudi ima  alate za kreiranje i obradu podataka. Google Docs, Slides, Sheets, Forms samo su neki od alata kojima možete kreirati i uređivati što želite, a putem linka za slanje i preuzimanje dokumenata možete slati velike dokumente te surađivati na istima bez straha od zatrpanog mailbox-a. Zaštitom dokumenata možete spriječiti download istog.
Aplikaciju možete preuzeti za MacOS i Windows, a dostupne su i iOS te Android aplikacije.

Dropbox

Vjerojatno najpoznatiji Cloud storage koji je u 2016. prešao 500 000 korisnika. Za razliku od prethodnog Dropbox ima skromnijih 2 GB besplatnog prostora. Međutim, ovaj Cloud ima mogućnost dobivanja dodatnog besplatnog prostora pregledavanjem  njihovog tutoriala ili dovođenjem prijatelja među korisnike Dropboxa.
Također je riješio problem slučajno izbrisanih datoteka - čuva ih spremljene još 30 dana prije trajnog brisanja. Naravno to ne znači da ne možete određene datoteke trajno izbrisati ako to želite.
Glavna prednost mu je jednostavnost i intuitivno sučelje.

OneDrive

OneDrive je Cloud iz Microsoftove proizvodnje koji nudi 5 GB besplatnog prostora. Ako imate Windows 8.1 ili 10 već imate ugrađen ovaj servis. Također je dostupan na MAC-u, iOS-u te Androidu. Najveća prednost se očituje u uskoj povezanosti s ostalim Microsoftovim programima, posebno Office-om. To znači da možete uređivati dokumente poput Worda online, koje zapravo ne morate imati niti instalirane, a sve se sprema u realnom vremenu. Ako vam je OneDrive sinkroniziran s računalom, obrisane datoteke putem PC-a odlaze u koš na desktopu te ih možete vratiti u roku od 30 dana. Sve promjene su sinkronizirane na svim uređajima
OneDrive automatski organizira vaše podatke u grupe prema vrsti, što ponekad ne napravi onako kako bi vi htjeli te je teže pronaći podatke.

Koji Cloud izabrati?

Koji god servis izaberete sigurni smo da nećete požaliti. Sve je stvar vaših preferencija. Dropbox drži prednost u jednostavnosti korištenja i mogućnosti dijeljenja sadržaja, OneDrive je za one koji preferiraju Microsoft i Windowse, a Google Drive prednjači u svom kapacitetu i sinkronizaciji s Google računom i pravi je uredski Cloud.

Pogledajte još iz kategorije IT priče

Naša obitelj

Realizirajte svoje ideje

JAVITE NAM SE