Naše priče

Održavanje računala - da li je to meni potrebno?

Da bismo uopće mogli odlučiti da li je potrebno održavati računalo, potrebno je prethodno definirati što znači pojam “održavanje računala” i na što se to odnosi.

Održavati računalo znači voditi brigu o hardware-u i softver-u računala. Neredovito održavanje jednog od navedenog može dovesti do oštećenja ovog drugog i prouzrokovati kvarove čiji će popravak uzrokovat financijske gubitke a često i gubitak podataka koje smo godinama prikupljali (slike, muzika, dokumenti...). Iz navedenih razloga je potrebno održavati računalo na svim razinama jer je uvijek bolje  (i jeftinije) djelovati preventivno nego korektivno.

Hardware-sko održavanje

Svako računalo je potrebno, nakon određenog perioda korištenja (1 godina), detaljno počistiti od prašine. U ovisnosti o prostoru u kojem računalo radi, nekad je potrebno i prije izvršiti čišćenje, naročito ako primijetite da vam se računalo pregrijava (vrući zrak iz ventilatora) i usporeno radi ili se čak gasi. Uslijed čestih pregrijavanja može doći do kvara nekih komponenata (procesor, hard disk) što vas može skupo koštati.

Čišćenje stolnog računala je nešto lakši proces od čišćenja prijenosnih (laptop) računala jer se do ventilatora dolazi lakše, odvijanjem par šarafa s poklopca kućišta. Najčešći razlog pregrijavanja je skupljanje velike količine prašine na ventilatoru procesora zbog čega nema protoka zraka te se vrući zrak zadržava unutar računala.

Nakon što se ventilator odvoji od procesora i očisti, potrebno je ukloniti staru termalnu pastu i nanijeti novu na površinu procesora. Osim ventilatora na procesoru, mjesto na kojem se često skuplja prašina je i ventilator naponskog napajanja. Iako ovaj ventilator dosta rijetko uzrokuje probleme u radu računala, preporučujemo da se i on očisti prilikom procesa čišćenja.

Čišćenje prijenosnih računala je malo teži proces jer zahtjeva veći napor da bi se došlo do ventilatora na procesoru. Nerijetko je potrebno ukloniti sve komponente (tipkovnicu, RAM memoriju, hard disk, matičnu ploču... ) i odspojiti sve konektore kako bi se došlo do ventilatora i počistila prašina. Prilikom rastavljanja potrebno je dosta pažnje, znanja i iskustva jer su “kućišta” uglavnom napravljena od plastike koja se lako lomi pa ako ne znate princip rada može doći do lomova plastičnih dijelova i konektora koji se neće moći popraviti. Prijenosna računala, zbog načina izrade, dosta brže skupljaju prašinu a samim time se i više zagrijavaju.

Softversko održavanje

Softversko održavanje je potrebno provoditi od prilike jedan put mjesečno kako ne bi došlo do degradacije performansi sustava odnosno usporavanja rada. Prvo što je potrebno napraviti nakon instalacije Windowsa za siguran rad je instalacija antivirusnog programa i podešavanje postavki kako bi se osiguralo svakodnevno skidanje virusnih definicija što osigurava real-time zaštitu. Tako instalirani antivirusni program je potrebno pokretati svakih mjesec dana i izvršiti detaljno skeniranje svih datoteka.

Brojne instalirane programe koristimo dosta rijetko i nije potrebno da se podižu zajedno s windowsima jer tako usporavaju cijeli proces dizanja i nepotrebno zauzimaju resurse. Da bi to napravili potrebno je u search polje upisati naredbu msconfig te odabrati ponuđeni program. U izborniku odaberemo polje startup te uklonimo kvačice s programa za koje ne želimo da se podižu s windowsima.

Poželjno je da na desktopu ili radnoj površini ne budu datoteke s velikom količinom podataka (video, slike i sl.) već da se premjeste na drugu particiju na hard disk-u što će također skratiti vrijeme podizanja.Osim navedenog, potrebno je podesiti opciju unutar windows update kategorije da se stalno provjeravaju novi update-i te da se uz dozvolu korisnika isti i instaliraju.

Pridržavajući se ovih kratkih uputa, vaše računalo će na najbolji mogući način koristiti resurse što će vam omogućiti najbrži rad i produžiti vrijeme do nove reinstalacije Windowsa.

Pogledajte još iz kategorije IT priče

Naša obitelj

Realizirajte svoje ideje

JAVITE NAM SE