Naše priče

Reinstalacija Windowsa - da ili ne?

Svaki dugoročni korisnik windowsa je svjestan da se nakon određenog vremena korištenja Windows računala uspore, najčešće zbog pozadinskih programa od kojih se većina dosta rijetko koristi, nekog virusa ili jednostavno zbog nekog problema kojem nije poznat uzrok.

Prije bilo kakvih radnji na windowsima, preporučuje se da se uvijek radi beckup važnih podataka kako bi se mogli lako povratiti u slučaju nepredviđenih događaja ili potrebe za reinstalacijom Windowsa. Istraživanja su  pokazala da većina korisnika Windowsa mora reinstalirati isti operativni sustav barem jednom za vrijeme korištenja, što dodatno povećava važnost backupa.

Zašto dolazi do usporavanja sustava?

Ovaj dio teksta vam ne može garantirati da nakon nekog vremenskog perioda neće doći do usporavanja sustava, ali će sigurno produžiti taj vremenski period i omogućiti najbolje moguće iskorištenje resursa računala. Ono što zapravo usporava računalo su loše napisane aplikacije koje se zadržavaju u memoriji i troše CPU resurse, pokretanje više od jednog antivirusnog programa i velika popunjenost hard diskova što značajno usporava rad.

Posebno treba biti oprezan prilikom instalacije novih aplikacija. Često nam se prilikom same instalacije nude opcije za instalaciju različitih toolbarova ili drugih dodataka koje nam nisu potrebne za rad a značajno usporavaju sustav.

U nastavku je popis vrsta aplikacija s kojima treba biti oprezan prilikom instalacije:

Aplikacije koje funkcioniraju kao priključci (plug-in) za web preglednik mogu prouzročiti značajno usporavanje sustava ili u najgorem slučaju pad sustava.

Antivirusni programi koriste određene resurse i nikad se ne smiju imati dva aktivna antivirusna programa na računalu,
Uvijek instalirajte drivere sa službenih web stranica proizvođača jer driveri imaju veliki utjecaj na rad sustava,
Većina aplikacija koja ima naziv “Speed Up Your PC” će vrlo vjerojatno usporiti vaše računalo pa budite dosta oprezni prilikom instalacije takvih ili sličnih aplikacija,“Registry cleaners“ su programi koji pretražuju registar i brišu nepotreban sadržaj.

Takvi programi se većinom, nakon instalacije, pokreću prilikom pokretanja Windowsa i koriste resurse, stoga je potreban oprez s ovim programima.

Ostali uzroci usporenog rada računala su najčešće neredovito skeniranje i čišćenje virusa, malware-a i ostalih malicioznih programa o čemu možete više pročitati u našem članku (Čišćenje virusa s računala - najbolja praksa).
Ponekad želimo određenu aplikaciju i operacijski sustav instalirati samo kako bi ju testirali i nije nam potrebna za svakodnevni rad. Da ne bi dodatno usporavali računalo s takvim aplikacijama, možemo pokrenut virtualnu mašinu i u njoj testirati i instalirati sve takve aplikacije bez opterećenja primarnog sustava.

Kako odlučiti da li trebam reinstalaciju Windowsa ?

U prethodnom tekstu su opisane aktivnosti korisnika zbog kojih najčešće dolazi do degradacije performansi i potrebe za ponovnom instalacijom Windowsa. Sada se nalazite u dvojbi i niste sigurni da li morate reinstalirati vaš operativni sustav ?!

Kratki test koji slijedi će vam pomoći da donesete odluku i dati odgovore na brojna pitanja. 

Da li zaista imate backup podataka na sigurnom mjestu ?
- Da (0)
- Da, ali nisam radio backup veće neko vrijeme (+2)
- Ne (+4) 

Koji windows operacijski sustav imate instaliran ?
- Stariji OS (Win 2000, Win XP, Vista)(+3)
- Popularni OS (Win 7)(+1)
- Novi OS (Win 8)(+3)

Nakon što se upali računalo i upiše zaporka za postavljeno korisničko ime potreban je jedan vremenski period da bi se pokrenuli svi programi i da bi mogli početi koristiti računalo. Koliko to vrijeme iznosi u sekundama?
- 50-60 sekundi (+1)
- 60-120 sekundi (+2)
- 120-240 (+3)
- Imam vremena za napraviti večeru dok računalo bude spremno za korištenje. (+5)

Da li vaše računalo ima problema s pokretanjem igrica koje ste prije pokretali bez problema ?
- Da (+2)
- Ne (-1)
- Ne igram igrice (0).

Pritisnite kombinaciju tipki Ctrl-Shift-Esc te odaberite opciju “Start task manager”. Zatvorite sve ostale programe osim task managera  i web preglednika u kojem ovo čitate te očitajte vrijednosti CPU usage pod kategorijom Performance.
- 2%-12% (0)
- 12%-25% (+1)
- 25%-50% (+2)
- 50%-75% (+4)
- 75%-100% (+6)

Koja je trenutna vrijednost upotrebe memorije?
- 20%-30% (0)
- 30%-40% (+1)
- Oko 50 % (+2)
- preko 80 % (+3)

Da li ponekad pregledavate web stranice za odrasle ?
- Ne (0)
- Ponekad, ali samo par stranica (+1)
- Da, više stranica (+3)
- Svakodnevno, i imam veliku kolekciju označenih (bookmark) web stranica (+4)

Da li imate instaliran antivirusni program ?
- Da (0)
- Ne (+3)

Koliko često vršite detaljno skeniranje datoteka antivirusnim programom ?
- Nikad/Nemam antivirus (+4)
- Jednom godišnje (+3)
- Svakih 6 mjeseci (+2)
- Jednom mjesečno (+1)


Koliko je vremena prošlo od kad ste zadnji put instalirali vaš operativni sustav ili od kad ste kupili vaše računalo?
- Manje od 6 mjeseci (0)
- 6-12 mjeseci (+1)
- 12-24 mjeseca (+2)
- više od 24 mjeseca (+3)

Rezultat je  2-10: Ne morate ništa brinuti. Vaše računalo najefikasnije koristi resurse i vaše radne navike vezane uz računalo su većinom dobre. Potrebno je obavezno napraviti beckup svih bitnih podataka ako to prethodno nije odrađeno.

Rezultat je 10-18: Računalo počinje pokazivati znakove “starenja” i vrijeme koje je potrebno da se Windowsi podignu je predugo. Još uvijek nije prekasno za vaše Windowse, ali je potrebno provjeriti koji antivirusni program koristite, da li je aktiviran ili je istekao probni period korištenja te da li se redovito preuzimaju nove definicije ili update-i. Također je potrebno ukloniti sve aplikacije koje ne koristite te pregledati koji se programi podižu zajedno s windowsima pa isključiti one koji vam nisu potrebni. Instalacija i pokretanje programa za različite vrste malicioznih kodova može vratiti vaše Windowse u “život”.

Rezultat je 18-28: Vaše računalo se prečesto ruši i jedino što može donijeti zadovoljavajuće rezultate je ponovna instalacija Windowsa. Ako imate backup na sigurnoj lokaciji, nakon instalacije Windowsa, moguće je sve podatke vratiti na novoinstalirani sustav. Također je moguće da je vašem računalu potrebna hardverska nadogradnja ključnih komponenata.

Pogledajte još iz kategorije IT priče

Naša obitelj

Realizirajte svoje ideje

JAVITE NAM SE