Naše priče

Umrežavanje ureda - postavljanje mreže i konfiguracija iz prakse

Otvarate novi ured ili selite u drugi i potrebno vam je omogućiti komunikaciju između svih uređaja?

Potpuno je normalno da želite da stolna računala, laptopi, printeri, skeneri, dlanovnici i mobilni uređaji savršeno komuniciraju te da u svakom trenutku imate pristup tim uređajima. U ovom tekstu će biti opisani mrežni uređaji i osnovne konfiguracije koje je potrebno izvršiti kako bi se implementirala potpuno funkcionalna mreža u malom uredu.

Prije samog početka radova potrebno je razmotriti zahtjeve korisnika za mrežnom brzinom  (2, 5, 10, 20, 50, 100 MBit/s ...) te odabrati najpovoljnijeg davatelja usluga. Nakon toga je potrebno dimenzionirati mrežu, odnosno odlučiti koliko će se uređaja spajati putem žice (UTP mrežni kabel), a koliko preko wireless-a (bežično) vodeći pritom računa da mreža bude skalabilna, odnosno da se osiguraju mrežni resursi (portovi, mrežna brzina) u slučaju povećanja broja zaposlenika. 

Da bismo povezali u mrežu one uređaje koji koriste wireless pristup i omogućili internet pristup svim uređajima, potrebno je u mrežu postaviti router ili usmjernik. Router je mrežni uređaj koji služi za povezivanje različitih mreža, u ovom slučaju lokalne LAN mreže s vanjskom mrežom odnosno internetom. Cijena routera također varira u ovisnosti o broju portova, brzini portova ali i o mnogim drugim funkcionalnostima.

Osim switcha i routera potrebno je pripremiti mrežne kablove kojima će se povezati računala na switch a duljina kablova će ovisiti o tome da li je prethodno sprovedena mrežna instalacija i postavljeni mrežni konektori (zidni ili podni). Nakon umrežavanja svih jedinica mreže, pristupa se konfiguraciji routera (DNS, DHCP, NAT, PAT) i/ili switcha (VLAN, zatvaranje portova) ako navedeni uređaji to zahtijevaju. Prije završetka potrebno je ispitati sve funkcionalnosti svih uređaja kako bismo bili sigurni da mreža dobro radi.

Pogledajte još iz kategorije IT priče

Naša obitelj

Realizirajte svoje ideje

JAVITE NAM SE